Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Борнхолм-ова болест је бенигно обољење, које се испољава епизодама краткотрајних оштрих болова у грудном кошу. Добила је име по данском острву Борнхолм, где је први пут и примећена, почетком прошлог века.

Најчешће се среће у северној Европи и УСА, али честа је и код нас. Сезонски се јавља, угл у лето и јесен. Често се јавља у епидемијама, које трају и по 10-20 година. Оболели су најчешће деца и млађи одрасли. Болест је заразна и оболели је преко пљувачке и носног секрета могу пренети другим људима; такође се вируси могу излучивати столицом и до три месеца након инфекције-те тако заражавају сами себе изнова-стога је изузетно важна хигијена руку. Одбрамбени систем организма ствара противтела на вирус, односно стиче се отпорност након инфекције.

Узрочник су Coxackie вируси.

Испољава се боловима у пределу груди, који су последица запаљења плућних марамица (тзв pleurodynia); мишићи грудног коша и горњетрбушног региона такође могу бити болни. Болови су оштри и краткотрајни-трају по пар секунди, понављају се и ограничавају удах и издах. Тегобе ретко трају дуже од шест дана.

Третман се ограничава на ослобађање од болова. Препоруцују се лекови из групе нестероидних антиинфламаторних лекова: Парацетамол, Аспирин, Диклофенак и др. Суви топли облози локално су врло делотворни. Болест се не лечи узрочно, али вирус ишчезава сам од себе.

Припремила
Др Тања Перуновић Цицовић