Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Акутни субглотисни ларингитис представља запаљење гркљана које доводи до отока слузокоже и последичног сужења дисајног пута. Због малог пречника дисајног пута код деце чак и мали оток слузокоже доводи до великог сужења дисајног пута.

Ово је обољење које је често у дечијем узрасту, са максимумом јављања између 6 месеци и 6 година. Може се јавити и код старије деце али са благом клиничком сликом (најчешће само промукли кашаљ).

Изазван је вирусима (параинфлуензе..), најчешће се јавља у јесењим и зимским месецима, нарочито при наглим температурним променама. Чешће се јавља код дечака.

Клиничка слика:

Симптоми се обично јављају након два до три дана од инфекције горњих дисајних путева (цурење носа, бол у грлу..), дете може бити без или са лако повишеном температуром. Надражајни, промукли кашаљ, налик „лавежу пса“ се јавља најчешће ноћу, буди дете из сна, које је уплашено и узнемирено. Може се чути карактеристичан груб звук приликом дисања (најчешће приликом удаха), који се назива стридор. Кашаљ и стридор се погоршавају са плачем.
У лакшим облицима болести дете само промукло кашље.
У средње тешким облицима поред кашља јавља се и стридор у миру, дете може да увлачи међуребарне просторе приликом дисања, увлачи јамицу на предњој страни врата, између кључних костију. Дете никада није модро.
У тешким облицима дете се бори за ваздух, модро је у лицу (уснице). На срећу најтежи облици ларингитиса су и најређи!

Како помоћи детету:

  1. Не паничити!
  2. Трудите се да умирите дете, ставите га у ваше крило да седи (плач и узнемиреност детета погоршавају кашаљ и стридор).
  3. Унети дете на два до три минута у просторију испуњену топлим, влажним ваздухом (одврните врућу воду у купатилу док се не испуни воденом паром), а потом ставите дете крај отвореног прозора да удише хладан ваздух. Ово често помаже да се напад кашља брзо смири.
  4. Ако је дете већ раније имало епизоде ларингитиса, следити упутства педијатра (најчешће инхалације детета Пулмицорт респулама).

Када ХИТНО отићи педијатру:

  1. Ако дете има високу температуру, одбија храну, малаксало је, плувачка се цеди низ отворена уста, говор је тих (због сумње на епиглотитис, запаљење изазвано бактеријама).
  2. Ако се бори за ваздух, увлачи међуребарне просторе, модро је у лицу
  3. Ако сте пробали са удисањем топлог-хладног ваздуха или сте по савету педијатра инхалирали дете Пулмицорт респулама, а нема побољшања (дете и даље тешко дише, напад кашља се не смирује).

Др Вишња Стаматовић

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам