Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Крварење из носа је честа појава код деце и то мало старијег узраста. Не јавља се код новорођенчади и одојчади, већ код деце која су активна, која се играју, напрежу, ударе, чачкају нос. Узраст јављања је од 2-3 год. па до 18 год.

У сваком узрасту узроци крварења могу бити прехладе, алергије – када дете кија, кашље, дува нос и сув, топао ваздух у непроветреним просторијама нарочито зими.

Урођена слабост крвних судова носа такође даје честа и упорна ноћна крварења (јер се носић ноћу нехотице повреди).

Озбиљна обољења – смањење броја крвних плочица – тромбоцита. Смањење способности крви да се згруша јављају се ретко као узрок крварења.

Заустављање крварења у пет корака:

  1. Млађем детету треба обрисати крв марамицом и утврдити из које ноздрве крв „иде“. Већа деца треба да издувају нос и тако га очисте од „слинице“ или страног тела.
  2. Дете треба да седне и нагне главу напред. Овако се прати количина крви коју дете губи, а и не гута крв.
  3. Извршити притисак на ноздрву из које крв тече прстом, тако да се ноздрва „слепи“ са коштаном преградом носа. За све време треба дисати на уста.
  4. Притисак на нос треба да траје десет минута. Пре тог времена не треба вршити проверу, јер ако крварење није стало, поступак понављамо.
  5. Ако после десет-петнаест минута не стане крварење, треба узети капи за нос. Њихова улога је да сузе крвне судове у ноздрви која крвари. Ставља се пар капи и понови притисак на ноздрву у времену од петнаест минута.

Ако је узрок крварења изазван аномалијом крвног суда у носу врши се „спаљивање“ крвног суда.
Тако се уништи крвни суд који изазива честа крварења и тада је проблем решен.

Др Снежана Живојиновић

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам