Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Трудноћа је само по себи “друго стање”. Трудницама није ни мало лако на екстемно високим температурама. У циљу избегавања компликација које могу настати услед прекомерног излагања високим тепмература труднице би требало да избегавају излазак из куће у периоду од 10х-17х, потребан је унос што већих количина течности, лагана ишрана и умерена физичка активност у раним јутарњим или касним вечерњим сатима. Чак и када се придржавају свих мера предострожности може доћи до колапса односно осећаја слабости целог организма. У најгорем случају колапс може бити праћен и потпуним губитком свести.

Како препознати колапс?

Први знаци колапса: нагло настала вртоглавица, нестабинст при ходу ( осећај лелујања) , општа узнемиреност ,у летњим месецима се углавном јављају након дуготрајног излагања високим температурама.

Општи симптоми су углавном праћени лупањем срца, наглим падом притиска и тремором.

Зашто настаје колапс?

Узроци колапса су бројни. У летњим месецима најчешћи узроци колапса су сунчаница и топлотни удар. Узрок колапса може бити и поремећај срчаног ритма и низак притисак. Лето је период и значајно учесталијх алергијских реакића које се могу манифестовати анафилаксом и колапсом. Колап може бити и неурогене и психогене природе. Многа веома тешка стања у медицини се манифестују колапсом као што су емболија плућа, емболија амнионском течношћу, дисекција абдоминалне аорте, прееклампсија и еклампсија.

Како се понашати при првим знацима колапса?

При првим знацима колапса у трудноћи најважније је не паничити, уколико је трудница свесна треба је смирити, ставити да седне или уколико је могуће да легне на бок, треба обезбедити што више ваздуха и правилну надокнаду течности ( вода и негазирани природно цеђени сокови). У летњем периоду најчешћи узрок колпаса је прегрејавање те трудницу треба постепено рашлађивати најбоље стављањем хладних облога на потиљак.
Ако је могуће било би добро измерити притисак и пулс. Уколико је колапс праћен губитком свести неопходно је одмах позвати хитну помоћ, а трудницу ставити на бок због притиска плода на велике крвне судове.

Колапс је једно од најчешћих ургентих стања у медицини. Колапс никада не треба олако шватити нарочито не у трудноћи. Најважније је не паничити и унесрећеном указати прву помоћ док не дође служба хитне медицинске помоћи. У трудноћи је веома важно слушти савете изабраног гинеколога, придржавати се редовне терапије, ићи на редовне гинеколошке и ултразвучне прегледе.

Трудноћа је један од најлепших периода у животу и зато треба уживати у „благословеном“ стању и наредном лету.

Др Ђорђе Филиповић

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам