Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Колапс је привремени пад крвног притиска који се дешава и потпуно здравим особама. Веома је чест када су овако високе температуре напољу, спаран ваздух, када дуго стојимо, боравимо у загушљивим просторијама; дешава се и при непријатним и стресним догађајима. Погодују му и нагле промене температуре при изласку из климатизованих просторија напоље, јер разлике у температуре иду и до 10-15 степени, а организам нема времена да се тако брзо прилагоди. Колапсу веома доприноси и дехидратација ( услед: пролива, повраћања, високе температуре, знојења, недовољног уноса воде и др. течности). Како да избегнете колапс?

Водите рачуна да не излазите напоље у период од 10 до 17 часова, када је врелина највећа, ако не морате. Када излазите облачите одећу светлих боја, лаких материјала, носите лепезу, флашицу воде, рашлеђујте се сладоледом. Ако сте имали пролив или повраћање тога дана, док трају овакве температуре, нипошто не излазите вани. Клима у стану и у колима не треба да буде максимално снижена, нити да буде уперена директно у вас. Избегаваје дуго чекање у реду, нарочито у затвореним и загушљивим просторијама, а ако већ морате, урадите то у раним јутарњим сатима.

Шта да радите ако вама позли?

Ако осетите, малаксалост, зујање у ушима, слабост као да ћете изгубити свест, нагон за повраћање, мучнину, приметите или вам кажу да сте веома бледи, почнете да се знојите, а претходно сте били у некој од претходно наведених ситуација, немојте да паничите. Седите на равно, савијте главу и ставите је између ногу, дишите полако и смирено. Замолите некога да вам донесе воде, умијте се и пијте у малим гутљајима. Ако имате поједите нешто слано: перецу, штапић, чипс. Раскомотите се и покушајте да се рашладите. Шта ако требате да помогнете другој особи која колабира?

Ако је особа свесна, све радите као претходно речено. Ако је особа накратко изгубила свест или вам се чини да ће сваког трена, поставите је да легне на леђа, подигните јој ноге, окрените главу у страну за случај да почне да повраћа, раскомотите је, умијте водом. Када дође себи, опет урадите исто: да седне са главом међу ногама, пије воду у малим гутљајима...

Колапс је безазлено стање, које пролази брзо и без последица.

Када позвати хитну помоћ?

Ако особа не долази свести; при паду повреди главу или има неку другу већу повреду која крвари; има грчеве целог тела; жали се на бол у грудима; знате да је дијабетичар. Нипошто не дајте никакве лекове на своју руку!

Текст припремила др Бојана Узелац

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам