Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

МЕДУЗА

У грчким морима, али и другим топлим, купачима прети ујед медузе. Оне су провидне, желатинозне и најчешће их не приметимо док пливамо. Тако да прво осетимо симптоме уједа медузе, па је тек онда видимо, најчешће! .Јавља се жарење, пецкање, свраб. Ожарено место је црвено, натечено, болно на додир, јасно ограничено од остале коже. У ретким случајевима могу се јавити главобоља, слабост, малаксалост, несвестица, мучнина, грчеви мишића, пад крвног притиска. Тада је неопходна хитна лекарска помоћ.

Шта урадити ако вас уједе медуза?

Место уједа оперите сланом водом, уклоните длачице од медузе, ако су вам остале у кожи. То се најбоље ради чистом пинцетом. Немојте трљати уједено место, нити се чешати, јер ћете само погоршати ситуацију. Можете промену намазати неком противупалном кремом, топикалним кортикостероидем или попити таблету антихистаминика. Будите увек обазриви када се купате у овим морима, добро погледаје, јер се медузе често појављују у јатима.

МОРСКИ ЈЕЖ

Убод на морског јежа вам се може десити ако ходате боси. Зато, ако знате да плаза на којој се купате има и ову животињу, најбоље би било да имате пластичне сандале, у којима можете и да пливате.

Шта ако се ипак убодете на јежа?

На месту убода ће вам се јавити бол, али то није ваш највећи проблем. Бодље обично остану и вире из стопала, а њих је најбоље да извади лекар или медицински радник. Наиме, те бодље су веома крте и ломљиве, па их неправилно извлачење може оставити у вашој нози, заломљене, када вам може требати и хирушка помоћ! Након вађења бодљи, лекар ће вам опрати место убода, а даље можете мазати антибиотском кремом (Члорампхеницол, нпр.) или спрејем (Енбецин,нпр.). Традиционална средства која ублажују бол, а можете их мазати на кожу препоручиће вам локално становништво- смоквино млеко и рибље уље.

На крају, желим вам да вас све ове животињице заобиђу и да уживате у овом лету!

Текст припремила: др Бојана Узелац

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам