Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Огуљотина је повреда при којој долази до сљушћивања само површинског слоја коже.То је најчешћа повреда у летњим месецима која настаје падом на истурене И одећом не покривене делове тела (колена, лактови).

КАРАКТЕРИСТИКЕ ОГУЉОТИНЕ

Огуљотина је лака телесна повреда која не оставља последице, али са њом треба поступати пажљиво јер је најчешће пуна загађеног страног садржаја па може доћи до инфекције.

Након повреде из огуљотине истичу ткивна течност-лимфа И понекад крв ако су оштећени капилари.

Изливена течност се врло брзо сасуши формирајући чврсту жућкасту или црвенкастомрку крусту. 

ТЕРАПИЈА

Сву прљавштину, нечистоћу и друге примесе треба уклонити из огуљотине обилним испирањем млаком водом и сапуном.

Огуљотина се затим третира неким дезинфицијенсом (ОКТЕНИСЕПТ, РИВАНОЛ, ПОВИДОН ЈОД).

Преко огуљотине се може ставити фластер или стерилна газа И на тај нацин спрецити контаминацију ране до стварања заштитне крусте.

Др Владимир Симић

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам