Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Под проливом се подразумева појава већег броја неформираних, кашастих или течних столица. Таква столица може понекад да садржи крв и/или слуз. Летњи проливи су узроковани микроорганизмима који се преносе прљавим рукама и контаминираним намирницама. Најчешће се ради о бактеријама и бактеријским токсинима као и вирусима чијем размножавању погодују високе температуре.

Не треба се плашити пролива јер је он одбрамбена реакција организма на инфективни агенс. Уколико пролив није профузан, ако нема више од 5-6 столица дневно и ако није праћен упорним повраћањем, уз адекватан унос течности, могуће је санирати болест без интервенције лекара.

Лечење се базира на:

  • надокнади течности
  • правилној исхрани
  • примени пробиотика

Пролив може да проузрокује знатан губитак течности и минерала. Надокнада течности је најважнији аспект лечења пролива. За ту намену постоје адекватни препарати који имају оптималан састав за орална рехидрацију, а растварају се у води (Оросал). Охлађен, незаслађен биљни чај , негазирана минерална вода, немасне супе престављају одличне алтернативе. Не треба давати воћне сокове и газиране напитке.

Други вид борбе против пролива је адекватна дијетална ишрана. Саветује се употреба банана, бареног пиринча ,кромпира, шаргарепе, компота од јабука и супе од посног меса. Треба избегавати слаткише, млеко и млечне производе, масна и теже пробављива јела.

У лечењу пролива пробиотици у капсулама су добро дошли, јер садрже сојеве бактерија ( лактобациллус ) који помажу обнављању нормалне цревне флоре. Пробиотици се могу узимати и без препоруке лекара, у дози коју вам препоручи апотекар, до појаве формиране столице.

Већина пролива пролази за два до три дана уз адекватну надокнаду течности, дијету и примену пробиотика. Стручну медицинску помоћ потребно је затражити када је пролив упоран, траје неколико дана уз повишену телесну темепературу, општу слабост и малаксалост и појаву крви у столици.

У летњем периоду, који нарочито погодује размножавању бактерија, непажња приликом припремања,чувања и транспорта хране као и недовољна хигијена руку могу довести до настанка цревних инфекција и интоксикација.

Превенција тровања храном је врло важна и састоји се у хигијенском руковању намирницама. У том смислу препоручује се : прање руку и чишћење радних кухињских површина, адекватна термичка обрада намирница, темељно прање воћа и поврћа и чување намирница на ниским температурама.

др Нада Емиш

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам