Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Шта је алергија?

Алергија представља поремећај у функционисању имунолошког система. Организам алергичне особе прекомерно реагује на неку специфичну, иначе нешкодљиву супстнцију, или више њих, из нашег природног окружења (реакција преосетљивости тип I). Такве материје, које иначе нису штетне, називају се алергенима. Алергени могу да изазову алергијску реакцију и онда када су присутни у веома малој концентрацији.
Дакле, алергија је узрокована реакцијом властитог имунолошког (обрамбеног) система, који иначе штити тело од разних обољења тако што ставара антитела против бактерија, вируса и других штетних микроорганизама. Међутим, код особа склоних алергијама, имунолошки систем реагује прејако и покушава да заштити организам од иначе нешкодљивих материја које се налазе у природи, стварајући антитела и против њих.
Код особа које нису алергичне, имунолошки систем при првом контакту „ запамти” алергене као материје које нису штетне и „не предузима ништа” при поновљеним контактима с њима. Код алергичних особа имунолошки систем бурно реагује, као да се ради о инфекцији, и тако настају симптоми алергије.

Најчешћи алергени су: полен, храна (кикирики, јаја, соја, кравље млеко, плодови мора), убод инсекта, лекови, латекс, гриње, животињске длаке.

Симптоми и знаци алергијске реакције

Алергијска реакција се може догодити одмах или пар сати након контакта са одређеним алергеном и може се манифестовати веома различитим симптомима и знацима.
Симптоми и знаци алергије могу бити локални - на пример, оток и свраб узроковани убодом пчеле, или општи, када се манифестују на целом ораганизму истовремено.Могу варирати од благих, до тешких и по живот опасних. Они се могу испољити на различитим органима и органским системима:

 • Кожа: црвенило, свраб, уртикарија, екцем , оток лица, свраб и сузење очију
 • Дисајни путеви: појачана секреција из носа, кијање, кашаљ, промуклост, отежано дисање, бронхоспазам
 • Гастроинтестинални систем: мучнина, повраћање, болови у стомаку, пролив, текоће са гутањем
 • Кардио-васкуларни систем: слабост, малаксалост, бледило, несвестица, пад крвног притиска, убрзан рад срца.

Анафилакса је најтежа форма алергијске реакције.Може се јавити при првом или при поновљеном контакту са алергеном. Увек захвата два или више органских система, често са смртним ишодом услед престанка дисања и циркулаторног колапса.

Лечење алергије

Свака врста алергије лечи се на другачији начин. У лечењу се користе кортикостероиди и антихистаминици, у различитим облицима и дозама. У најтежој форми алергијске реакције даје се и адреналин.

Најважније је, кад год је то могуће, избегавати контакт са алергенима.

Када се јави било која врста алергије, потребно је одмах јавити се свом лекару или фармацеуту, а терапију користити тачно по њиховом упутству.

Хипосензибилизација је један од начина лечења алергија. То је облик имунотерапије којим се постиже смањивање преосетљивости на поједине алергене давањем „вакцине“ против алергена, узрочника алергије, уз прогресивно слабљење имунолошког одговора.Такав третман може или смањити осетљивост, или је потпуно елиминисати. Спроводи се у специјализованим здравственим установама. Особе склоне бурним алергијским реакцијама требало би увек да имају код себе адреналин у облику ауто-ињектора, који се може набавити у боље снабдевеним апотекама а који и немедицинско особље може применити када постоји потреба за њим. У случају њатеже форме алергијске реакције- анафилаксе- потребно је:
одмах прекинути контакт са алергеном, ако је могуће!

Након тога:

 1. Дати једну дозу адреналина, уколико вам је доступан (ауто-ињектор)
 2. Позвати 194
 3. Обезбедити да болесник несметано дише
 4. Скинути тесну одећу
 5. Ако је пацијент хипотензиван (има низак артеријски притисак ), поставити га у лежећи положај са благо подигнутим ногама уколико нема тешкоћа са дисањем
 6. Ако се стање не поправи након 10-15 минута дати другу дозу адреналина
 7. Ако је пацијент без свести и не дише, започети оживљавање по упутствима које ћете добити са телефонске централе 194.

Ако сте дали адреналин пре доласка екипе хитне медицинске помоћи, потребно је:

 • Да особа лежи са благо подигнутим ногама до доласка екипе хитне помоћи
 • Прекрити болесника ћебетом
 • Ако повраћа – поставити га у бочни положај ( кома положај )
 • Не давати течност болеснику.

За све недоумице и дилеме код појаве алергијских реакција или сумје на њих, у служби хитне медицинске помићи Вам је 24h доступан телефон за савете:

3615 008 - за одрасле

3614 350 - за децу

Др Босиљка Ерцег

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам