Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Борнхолм-ова болест је бенигно обољење, које се испољава епизодама краткотрајних оштрих болова у грудном кошу. Добила је име по данском острву Борнхолм, где је први пут и примећена, почетком прошлог века.

Најчешће се среће у северној Европи и УСА, али честа је и код нас. Сезонски се јавља, угл у лето и јесен. Често се јавља у епидемијама, које трају и по 10-20 година. Оболели су најчешће деца и млађи одрасли. Болест је заразна и оболели је преко пљувачке и носног секрета могу пренети другим људима; такође се вируси могу излучивати столицом и до три месеца након инфекције-те тако заражавају сами себе изнова-стога је изузетно важна хигијена руку. Одбрамбени систем организма ствара противтела на вирус, односно стиче се отпорност након инфекције.

Узрочник су Coxackie вируси.

Испољава се боловима у пределу груди, који су последица запаљења плућних марамица (тзв pleurodynia); мишићи грудног коша и горњетрбушног региона такође могу бити болни. Болови су оштри и краткотрајни-трају по пар секунди, понављају се и ограничавају удах и издах. Тегобе ретко трају дуже од шест дана.

Третман се ограничава на ослобађање од болова. Препоруцују се лекови из групе нестероидних антиинфламаторних лекова: Парацетамол, Аспирин, Диклофенак и др. Суви топли облози локално су врло делотворни. Болест се не лечи узрочно, али вирус ишчезава сам од себе.

Припремила
Др Тања Перуновић Цицовић

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам