Star of life

Градски завод
за хитну медицинску помоћ

Дуготрајним сматрамо период од месец дана и дуже.

Кашаљ је рефлексни механизам на надражај слузнице дисајних путева.

Дуготрајни кашаљ може имати различите узроке:

  1. Обољења система за дисање- хронични бронхитис, астма, алергије, али такође и туберкулоза плућа и тумори. Понекад и након баналне прехладе заостане упоран кашаљ током неколико недеља. Тада је узрок пренадраженост дисајних путева. Такође и секрет из горњих дисајних путева, који се слива низ задњи зид ждрела ка доњим дисајним путевима мозе изазвати надражајни кашаљ.
  2. Нека обољења срца могу изазвати кашаљ. Неки лекови (нпр АЦЕ инхибитори) такође изазивају кашаљ код одређеног процента лечених.
  3. Враћање киселине из желудца у једњак, тзв рефлукс езофагитис, такође је потицај кашља.

НЕОПХОДНО јавити се свом лекару у случају дуготрајног кашља. Изабрани лекар ће започети испитивање исцрпним разговором са болесником, затим детаљним физичким прегледом и упутиће на додатна испитивања (рентген плућа и параназалних шупљина, спирометрија, брисеви, биохемијска испитивања крви, алергијске пробе, скенер плућа, бронхоскопија).

есто је неопходно укључити и специјалисте-алергологе, оториноларингологе, пулмологе, кардиологе.

Припремила
Др Тања Перуновић Цицовић

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).
Прихватам Одбијам