Saveti lekara

Dugotrajni kašalj

Dugotrajnim smatramo period od mesec dana i duže.

Kašalj je refleksni mehanizam na nadražaj sluznice disajnih puteva.

Dugotrajni kašalj može imati različite uzroke:

  1. Oboljenja sistema za disanje- hronični bronhitis, astma, alergije, ali takođe i tuberkuloza pluća i tumori. Ponekad i nakon banalne prehlade zaostane uporan kašalj tokom nekoliko nedelja. Tada je uzrok prenadraženost disajnih puteva. Takođe i sekret iz gornjih disajnih puteva, koji se sliva niz zadnji zid ždrela ka donjim disajnim putevima moze izazvati nadražajni kašalj.
  2. Neka oboljenja srca mogu izazvati kašalj. Neki lekovi (npr ACE inhibitori) takođe izazivaju kašalj kod određenog procenta lečenih.
  3. Vraćanje kiseline iz želudca u jednjak, tzv refluks ezofagitis, takođe je poticaj kašlja.

NEOPHODNO javiti se svom lekaru u slučaju dugotrajnog kašlja. Izabrani lekar će započeti ispitivanje iscrpnim razgovorom sa bolesnikom, zatim detaljnim fizičkim pregledom i uputiće na dodatna ispitivanja (rentgen pluća i paranazalnih šupljina, spirometrija, brisevi, biohemijska ispitivanja krvi, alergijske probe, skener pluća, bronhoskopija).

Često je neophodno uključiti i specijaliste-alergologe, otorinolaringologe, pulmologe, kardiologe.

Pripremila
Dr Tanja Perunović Cicović

 

Bornholm-ova bolest (porebrice)

Bornholm-ova bolest je benigno oboljenje, koje se ispoljava epizodama kratkotrajnih oštrih bolova u grudnom košu. Dobila je ime po danskom ostrvu Bornholm, gde je prvi put i primećena, početkom prošlog veka.

Najčešće se sreće u severnoj Evropi i USA, ali česta je i kod nas. Sezonski se javlja, ugl u leto i jesen. Često se javlja u epidemijama, koje traju i po 10-20 godina. Oboleli su najčešće deca i mlađi odrasli. Bolest je zarazna i oboleli je preko pljuvačke i nosnog sekreta mogu preneti drugim ljudima; takođe se virusi mogu izlučivati stolicom i do tri meseca nakon infekcije-te tako zaražavaju sami sebe iznova-stoga je izuzetno važna higijena ruku. Odbrambeni sistem organizma stvara protivtela na virus, odnosno stiče se otpornost nakon infekcije.

Uzročnik su Coxackie virusi.

Ispoljava se bolovima u predelu grudi, koji su posledica zapaljenja plućnih maramica (tzv pleurodynia); mišići grudnog koša i gornjetrbušnog regiona takođe mogu biti bolni. Bolovi su oštri i kratkotrajni-traju po par sekundi, ponavljaju se i ograničavaju udah i izdah. Tegobe retko traju duže od šest dana.

Tretman se ograničava na oslobađanje od bolova. Preporucuju se lekovi iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova: Paracetamol, Aspirin, Diklofenak i dr. Suvi topli oblozi lokalno su vrlo delotvorni. Bolest se ne leči uzročno, ali virus iščezava sam od sebe.

Pripremila
Dr Tanja Perunović Cicović

Ova internet strana koristi kolačiće sajta, kolačiće trećih lica koji nisu povezani sa marketingom (kao što je analitika) i marketing kolačiće. Posetom i koriščenjem ovog web sajta Vi dajete Vašu saglasnost da Vaš pretraživač preuzme kolačiće sajta i (analitički) kolačiće koji nisu povezani sa marketingom. Vi prihvatate korišćenje drugih kolačića pritiskom na dugme „prihvati“. Ako ne pritisnete dugme „prihvati“, upotreba kolačića će biti ograničena na kolačiće sajta i kolačiće trećih lica koji nisu povezani sa marketingom (analitika).