pdfКада позвати 194 пдф.pdf

Позивом на број 194 становници града Београда добијају неопходну помоћ. Број је доступан 24 сата, свакодневно.

Веома је важно да зовете хитну помоћ само у стварним хитним стањима.

Ипак, неки од Београђана позивање овог броја доживљавају као забаву упућујући лажне позиве!
Један лажни позив спречава екипу да дође тамо где је људски живот угрожен, а то можете бити и Ви или неко Вама драг.

Како поступити када је потребна помоћ лекара, али се не ради о хитном случају?

Београђани треба да знају да се број 194 позива само због најургентнијих стања када је нечији живот заиста угрожен. Не желимо да Вам ускратимо помоћ и ако вам је потребан лекарски савет позовите следеће бројеве:

Савети за одрасле

011-3615-008

Педијатријски савети

011-3614-350

Координатор за стара и социјално угрожена лица

Славиша Стојановић 011-3622-030
Пружа подршку у комуникацији старим и социјално угроженим лицима са здравственим и социјалним службама.

Упутства за позивање броја 194

Ако чујете говорни аутомат, сачекајте. У позивном-центру је све компјутеризовано, рачунар у секунди пребацује везу на првог слободног лекара. Све се одвија аутоматски и није тачна прича која се може чути међу грађанима да нећемо да подигнемо слушалицу. Када Вам се јави лекар, требало би да разговарате са њим смирено и говорите разговетно.

Питаће Вас:

  • У чему је проблем, шта се десило?
  • Где се налазите? (ако не знате, погледајте око себе или питајте неког)
  • Број телефона?
  • Коме је потребна помоћ?
  • Да ли је место где се налазите безбедно?
  • Питаће вас и о стању унесрећене особе: Да ли је свесна? Да ли дише?... Пратите инструкције лекара и будите поред болесника до доласка екипе хитне помоћи. Не прекидајте везу док вам лекар не каже.

ХВАЛА НА САРАДЊИ!

Уколико пратите наведена упутства, омогућили сте екипи хитне помоћи да стигне врло брзо до оболеле или повређене особе.

Ако нисте сигурни да ли Вама или неком из вашег окружења прети стварна животна угроженост позовите нас!

КОРИСНИ САВЕТИ:

ОСТАНИТЕ СМИРЕНИ. Сачекајте да Вам лекар из цалл центра постави питање и трудите се да одговорите што јасније и смиреније. Допустите да лекар води кроз разговор. Она или он укуцава податке на компјутеру и може вам се учинити да је то предуго. Али у случају хитног позива, док сте Ви још увек на вези, екипа је већ кренула на дату адресу. Молимо Вас да будете стрпљиви, овај посао раде искусни професионалци.

ПРАТИТЕ УПУТСТВА. Понекад ће Вам лекар дати упутства како да се понашате, шта да урадите. Слушајте пажљиво, сваки корак испоштујте и тражите да нешто понови ако не разумете.

Потребно је да знате адресу на којој се налазите и број телефона са којег зовете. Ово питање ће Вам поновити можда више пута, али немојте бити љути због тога. Иако наша централа поседује могућност идентификације.

ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ НАМ ДАТЕ МОГУ ВАМА И ВАШИМ БЛИЖЊИМА СПАСИТИ ЖИВОТ!

Ова интернет страна користи колачиће сајта, колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (као што је аналитика) и маркетинг колачиће. Посетом и коришчењем овог wеб сајта Ви дајете Вашу сагласност да Ваш претраживач преузме колачиће сајта и (аналитички) колачиће који нису повезани са маркетингом. Ви прихватате коришћење других колачића притиском на дугме „прихвати“. Ако не притиснете дугме „прихвати“, употреба колачића ће бити ограничена на колачиће сајта и колачиће трећих лица који нису повезани са маркетингом (аналитика).